MIND your MIND is ontstaan vanuit de gedachte dat het van belang is net zo veel aandacht te besteden aan je mentale als fysieke gezondheid. Om fysiek gezond te blijven is sport voor veel mensen een vast onderdeel in hun leven. Om mentale gezondheid te bevorderen zullen we ook een dagelijkse routine moeten inbouwen. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk.
De Mental Health Art Tour heeft met de MIND your MIND campagne als doel om een positieve, open en veilige associatie te creëren bij het thema “mentale balans” waarbij we uitdragen dat investeren in gezondheid op langere termijn effect heeft.
Ontdek nu het "MIND your MIND MHAT Ebook" met inspirerende bijdragen van Dirk de Wachter, Isa Hoes, Thomas Dekker, Nadine Swagerman, Machteld Huber, Charlotte Labee, Thijs Launspach, Marvy Rieder, Dai Carter, Robert Bridgeman, Wouter de Jong, Marnix Pauwels, Karin van Ruiten, Marvy Rieder, Hans Looijen, Van Gogh Museum en nog veel meer.
Een cadeautje voor jou ter ere van de Week van de Mentale Gezondheid! In samenwerking met Thrive Amsterdam (Onderdeel GGD) en OBA.
KAREN VAN RUITEN is programma directeur bij Alles is gezondheid en Instituut Positieve gezondheid. Zij houdt zich bezig met innovaties rondom zorg en gezondheid. Met Tamara Swart, initiatiefnemer van Mental Health Art Tour praat zij over veerkracht en hoe je anders kunt leren kijken.
Wieg
Waar je wieg staat, bepaalt in grote mate je gezondheidskansen. Het heeft invloed op tal van factoren zoals opleiding of inkomen en dus ook op hoe gezond je bent. In een welvarend land als Nederland kan dat wel acht jaar in levensverwachting schelen. Ik realiseer me dat als mijn wieg ergens anders had gestaan, ik andere kansen had
gehad. Ik vind dat we die menselijkheid voor ogen moeten houden en elkaar moeten helpen. Geen individualisering maar solidariteit, óók op het gebied van gezondheid.
Ervaringsdeskundige
Als je voelt of begrijpt in welke situatie iemand zit dan is het makkelijk om verbinding te maken. Daarom werk ik graag met ervaringsdeskundigen. Adviezen van de ene jonge moeder aan een andere jonge moeder werken veel beter dan die van een veel oudere arts, bij wijze van spreken. Ik heb een vriendin die net als ik diabetes heeft. Wij
hebben elkaar daarover niet veel uit te leggen.
Eb en vloed
‘It comes and goes in waves.’ We respecteren allemaal dat er eb en vloed is. Maar ook het leven komt in golfbewegingen. Ik vertrouw erop dat wanneer je je op het laagste punt begeeft en in het donker zit, het ook weer
morgen wordt en de zon opkomt. Dat besef maakt het leven draaglijk. Dat niet hoeven vertellen omdat je hetzelfde
ervaart maakt dat we ons gesteund, verbonden en begrepen voelen.
Holistisch
In mijn werk benader ik gezondheid niet alleen fysiek. Het gaat mij namelijk niet om perfecte bloedsuikerwaarden. Als we binnen het medische domein alleen maar blijven kijken naar de diagnose, naar wat is er ‘mis’ is met
iemand, dan missen we een essentieel onderdeel. Zingeving en kunnen meedoen in de maatschappij zijn net zo belangrijk. Ik wil toewerken naar een gezonde generatie waarbij we holistisch kijken naar gezondheid.
Paracetamol
Tijdens de pandemie werkte ik veel thuis achter de computer. Als ik hoofdpijn voelde opkomen, nam ik een paracetamol. Maar ik merkte dat ik die relatief vaker slikte dan goed voor me was. Ik onderdrukte de hoofdpijn
maar pakte de kern niet aan. Met een paar sessies haptonomie heb ik geleerd om mijn eigen behoeftes en emoties aan te voelen. Door rust en ruimte te creëren leer je voelen wat er knelt. Als ik nu hoofdpijn voel opkomen, probeer ik naar buiten te gaan of gaan of iets in mijn agenda te verschuiven. Dat helpt.
To-do lijst
Ik heb altijd veel to-do lijstjes. Daar lig ik soms van wakker. Ik kan dan wel gaan prioriteren maar dat werkt niet. Het is eigenlijk een kwestie ‘van hoofd naar hart.’ De vraag ‘wat moet ik nu echt doen’ kan je met je verstand beredeneren maar als je luistert naar wat je hart je ingeeft, blijven er eigenlijk maar twee of drie dingen van die to-do lijst over. De rest kan echt wel wachten tot morgen of door iemand anders worden gedaan.
Gut feeling
Ik wil later niet met spijt terugkijken op mijn leven. Soms moet je kansen pakken en van koers veranderen, zoals ik deed door te veranderen van baan. Ik moest denken aan Pipi Langkous en haar vrienden Tommy en Annika. Dat zijn keurige kinderen die netjes het juiste pad bewandelen. Maar Pipi is degenen die er doorheen fladdert en allemaal
avonturen beleeft. Ik heb gekozen voor avontuur en vertrouwd op mijn gut feeling. In je darmen zit veel wijsheid. En het komt ook altijd wel goed.
Uitdaging
Voor niemand is het leven alleen maar makkelijk of leuk. Iedereen heeft uitdagingen. Daarbij gaat het niet om het wegen van leed. Het gaat erom wat je ermee doet want verdriet is hetzelfde. Soms is tegenslag ook ergens goed voor en kan het een verrijking zijn.
Amsterdam, The Netherlands
0031681691581
tamara@hushhour.nl
Alle rechten voorbehouden | HUSH HOUR
Alle rechten voorbehouden | HUSH HOUR